Hovedsponsor

Berg Sparebank

Gullsponsor

Halden SpareBank1

Spenst

Kynningsrud

Jensen & Scheele Bil

Cato Ringstad

Halden Arbeiderblad

Umbro

Sølvsponsor

Thon

Haby

BDO

Bronsesponsor

Leif Grimsrud

Odin Media

Radio Prime

Skilt & Fasadehjelpen

Øvrige samarbeidspartnere

Velkommen til Halden!

Hvis du først tar turen til Halden, enten det er for å se fotball eller av helt andre grunner, skal du vite at byen under festningen har mye spennende opplevelse å by på. På denne siden får du en oversikt over de viktigste severdighetene og flotte steder som er verdt et besøk i Halden.

Svinesundsbruene

Grenseovergangen og innfartsporten til Norge og Halden er de to Svinesundsbruene som går over Ringdalsfjorden. Den gamle, praktfulle brua i granitt ble innviet i 1946 og var et imponerende byggverk. Men byggingen av brua tok hele sju år blant annet på grunn av at brua ble skadet ved en sprenging under krigen. I 2005 åpnet den nye Svinesundsbrua, som er verdens største i sitt slag, med 4-felts motorvei. Den er 704 meter lang og kjørebanen er på 60 meter over fjorden, mens buehøyden er hele 92 meter over havet. I dag passerer ca 15000 biler over bruene daglig.

Les mer om Svinesund på:
www.svinesund.com
www.svinesund.no

Fredriksten Festning

Når du kjører de knappe sju kilometerne fra E6 og inn mot Halden sentrum vil du raskt få øye på den majestetiske festningen som ruver over byen. Etter at grensa mellom Norge og Sverige ble flyttet fra Bohuslän i 1658, utstedte Fredrik III et kongebrev på at det skulle bygges en sterkere festning her ved den nye grenselinja mot Sverige.

Noen av de mest dramatiske begivenheter i norsk krigshistorie har funnet sted på Fredriksten Festning. Seks ganger har festningen vært angrepet, men aldri erobret. Den svenske kongen Karl XII forsøkte to ganger. Det første forsøket i 1716 endte med at haldenserne selv satte byen i brann, slik at svenskehæren måtte trekke seg tilbake. Det er derfor du synger "ti vi heller landet brente, enn det kom til fall; husker bare hva som hendte, ned på Fredrikshald!" i det 4. verset av Norges nasjonalsang. Karl XII ble truffet av en kule og døde under det neste angrepet på festningen. Blant en rekke minnesmerker er det reist en bauta som markerer stedet der Karl XII angivelig skal ha blitt skutt.

I 1814 ble Fredriksten igjen omringet av svenske styrker. Etter 14 dager med harde kamper og store tap på begge sider kom det utsendinger fra høyeste hold om at det var inngått avtale om våpenstillstand og at festningsportene skal åpnes for de svenske troppene. Norge var ikke lenger underlagt Danmark, men i union med Sverige.

Under unionsoppløsningen i 1905 var situasjonen igjen spent, men forhandlingene førte til en fredelig løsning. Fredriksten Festning skulle ikke lenger være en operativ festning, men holdes ved like som et historisk minnesmerke.

Et besøk på Fredriksten anbefales på det sterkeste. Her kan du vandre rundt på voller og bastioner, mellom magasiner, kruttårn og dype, hemmelighetsfulle ganger, nyte den fantastiske utsikten over byen eller lære mer om historien i et av museene.

Les mer om Fredriksten Festning på:
www.nasjonalefestningsverk.no
ostfold.kulturnett.no
museumsnett.no

Rød Herregård

I en eventyrverden som har stått stille i over 50 år kan du på Rød Herregård vandre rundt i et museum langt utover det vanlige. Gården ble ryddet på 1500-tallet, men ikke før familien Tank tok over i 1733 ble det fart på sakene og ikke minst hundre år senere da familien Anker gjorde entré. Felles for begge familiene var at de hadde politiske verv på høyt nivå, utdannelse og var med på å starte mang en bedrift og flere institusjoner.

Huset rommer stue på stue, bibliotek, ballsal og mange andre rom. Rommene er innredet akkurat som da Rød var bebodd, med stilmøbler, kjente kunstverk, jakttrofèer og en av landets største våpensamlinger. Rød har også opp gjennom årene hatt flere kongebesøk. I kongeværelsene har både prins Christian August, kong Carl Johan, dronning Maud og kong Haakon VII overnattet. Gå heller ikke glipp av den over 300 år gamle parken på Rød Herregård. Her finner du blant annet over 30 rosearter og spennende elementer som bjørnegrotte, eremitthytte og paviljong.

Les mer om Rød Herregård på:
museumsnett.no

Busterudparken

Busterudparken ble opparbeidet for rundt hundre år siden og har siden vært et naturlig samlingspunkt mitt i Halden sentrum. Musikkpaviljongen stod ferdig i 1879 og den er ofte i bruk på sommeren. Busterudparken kan anbefales om du ønsker å slappe av i rolige omgivelser etter en shoppingtur i byen.
 

Gågata

Haldens gågate starter ved Busterudparken og ender på sørsiden av byen ved Gjestehavna. Den byr på en rekke restauranter og butikker av alle varianter. Fra den nye bybroa, som ble innviet nyttårsaften 2000, kan man nyte utsikten til Fredriksten Festning og man kan skue utover elva Tista som renner gjennom byen. Gågata ender på Torget, en møteplass for både unge og gamle, dag som natt. Dette kun et steinkast fra byens største utesteder og ikke minst gjestehavna.
 

Gjestehavna

Halden gjestehavn er en av landets vakreste gjestehavner og har flere ganger blitt kåret til Norges beste gjestehavn. Velger du båtveien til Halden får du en unik opplevelse under innseilingen og garantert plass i havna. Gjestehavna er et utmerket utgangspunkt for alle byens fasiliteter. Her finner du også flere nylig anlagte serveringssteder og Fredriksten Brygge hotell og leiligheter er under oppføring på bryggekanten.

Les mer om gjestehavna på:
www.haldenhavn.no

Haldenvassdraget og Brekke sluser

Haldenvassdraget består av en rekke store sjøer forbundet med korte elver eller sund. Fra Halden og nordover er dette Femsjøen, Aspern, Ara, Øymarksjøen og Rødenessjøen. I over 600 år har Haldenvassdraget blitt brukt til tømmerfløting, men i 1982 ble tømmertransporten flytter over på vei. I 1852 ble Brekke sluser bygget for å kunne frakte tømmeret fram til sagbrukene ved Tistedalsfossen. Passasjerbåten Turisten går i sommersesongen mellom Tistedal og Strømsfoss og mellom Strømsfoss og Ørje. Brekke sluser er her et naturlig høydepunkt på turen der man blir fraktet opp 26, 6 høydemeter og gjennom fire slusekamre. Dette gjør Brekke sluser til Nord-Europas høyeste sluseanlegg.

Les mer om Haldenvassdraget og Brekke sluser på:
www.haldenkanalen.no

Les mer om turistbyen Halden på:
www.visithalden.com

 

 Neste A-kamp >   
Kampoppsett/tabell

Billetter/sesongkort
 
 Øvrige kamper >   
Rekrutt:
Junior:

Strupe direkte

Strupe akkurat nå

Overvåking levert av:
GDX

Banestatus: Åpent

Kvik-TV

billig nike free run billig nike free run sko nike free run billig billig nike free billig nike free run dame kjøp nike free run billig billig nike free run norge